Bila cerita tentang pasar mesti dalam kepala korang fikir tentang orang jual ikan dan sayur sahajakan. Tapi hari ini kiteorang nak cerita tentang Pasar Karat yang sebenarnya dah lama bertapak dekat Malaysia ini dan dikatakan telah wujud sejak zaman awal merdeka lagi. Untuk pengetahuan korang, nama pasar karat ini pun sebenarnya ada bersangkut paut dengan barang-barang yang dorang jual dekat situ. Di awal pembukaannya, kebanyakan barangan yang dijual adalah barangan antik dan terpakai (vintage/bundle) yang jarang korang boleh jumpa dekat tempat-tempat lain.

Pasar karat juga dikenali dengan nama pasar lambak, pasar antik dan car boot sale. Boleh di katakan setiap negeri dekat Malaysia ini mempunyai pasar karat dorang sendiri walaupun ada sesetengah tu menggunakan nama yang lain. Sebagai contoh di Seremban Negeri Sembilan, ianya dipanggil dengan nama Pasar Warisan. Masih mengekalkan konsep yang sama iaitu menjual barangan terpakai seperti pasar karat di tempat lain. Pasar yang bernaung di bawah Majlis Perbandaran Seremban ini memikili tarikanya yang tersendiri. Bukan itu sahaja, penjual barangan antik juga akan diberikan keutamaan kalau korang nak berniaga dekat sini.

Mamang tidak dapat dinafikan, pasar karat di negeri lain seperti Pasar Karat Memory Lane, Pasar Loken di Ipoh, Pasar Karat di Johor Bahru, Pasar Rengit di Batu Pahat dan pasar Karat Pulau Pinang memiliki daya tarikan dorang yang tersendiri. Kalau korang nak tahu, bukan takat Malaysia sahaja yang ada pasar karat ini, dekat luar negara pun ada jugak pasar macam ini dan contoh terdekatnya adalah Thailand. Dekat sana ada sebuah pasar malam yang dipanggil Thieves Market, sebabnya kebanyakan barang-barang yang dorang jual kat situ adalah barangan curi.

Tapi sekarang korang dah tak payah nak pergi jauh-jauh untuk membeli barang-barang vintage dan rare kerana melalui laman web terpakai.my pun korang dah boleh dapat barang-barang yang korang nak. Bukan setakat korang boleh membeli-belah, kalau korang ada benda yang nak dijual pun boleh terus masuk je dekat terpakai.my Kepada yang tak tahu tu, cube la korang layari Page Facebook kami; Terpakai.my untuk mendapatkan lebih informasi dengan lebih lanjut. 

Story by; 

faiz ibrahim


comments powered by Disqus

All Rights Reserved © Terpakai.my | By tunnelbiz